TZ – Pokračování činnosti SOZE v Olomouckém kraji

Sdružení občanů zabývajících se emigranty SOZE obnovilo v Olomouckém kraji činnost, v souladu se svým posláním. Současným projektem „OKRAJ – Systémová podpora pracovního uplatnění cizinců a azylantů, žijících na území Olomouckého kraje“ navazuje na dřívější aktivity v tomto regionu a zejména na tématicky podobný projekt „Maják“.

Cílem projektu OKRAJ je vyrovnání příležitostí v přístupu ke vzdělání, zaměstnání a obecně společenskému uplatnění cizinců ze třetích zemí včetně azylantů, kteří žijí na území Olomouckého kraje. Projekt je zaměřen na omezení rizik, která společenskému uplatnění cizinců překážejí; řeší kumulaci různých znevýhodnění, k němuž u cizinců často dochází.

Projekt umožní vytvoření fungujícího komplexního systému služeb. Tento systém je vystavěn na čtyřech pilířích: 1) právní a sociálně pracovní poradenství včetně asistence při jednání s úřady, 2) kurzy českého jazyka, 3) integrační kurzy socio-kulturního minima a 4) individuální rekvalifikační kurzy. Všechny služby jsou jejich uživatelům poskytovány zdarma. Projekt je financován Evropským sociálním fondem EU a státním rozpočtem České republiky.

SOZE (Sdružení občanů zabývajících se emigranty) je nevládní nezisková organizace, jejímž posláním je poskytování pomoci uprchlíkům a dalším kategoriím cizinců, přicházejících do České republiky. Sídlo má v Brně – Husovicích, Mostecká 855/5. Olomoucká pobočka SOZE je v Ostružnické ulici, číslo 28.

Kontakty na olomouckou kancelář: zde.

June 26, 2009